O nama

   ALEXEN TIM

                                            Aleksandra                                       Ksenija

19142338_10213159051761767_1928687055_n

                                                                 Riana     Romana

Rođendanske zabave za djecu, maskenbalske kostime, kreativne radionice, animaciju djece, novogodišnje zabave, mnogo mašte, kreativnosti i predivnih druženja;  sve to i još mnogo više, nudi vam  Alexen kreativna radionica.

Djelujemo od 2003. godine i fokusirani smo na kreativni rad sa djecom, kroz edukativno-iskustvene radionice zabavnog karaktera, rođendanske zabave, novogodišnje i ostale tematske zabave. Cilj nam je da kroz razne umjetničke,edukativne i zabavne aktivnosti, djeci od najranije dobi pokušamo približiti pojam tolerancije, nenasilnog rješavanja konflikta, kvalitetne komunikacije; uz jačanje samopouzdanja, rad na inkluziji, razvijanju ljubavi prema umjetnosti;  i sve ostalo što je aktuelno i bitno za razvoj djeteta i njegove ličnosti. Djeca komuniciraju međusobno kroz različite oblike kreativnog izražavanja (crtanje, pjevanje, glumu, ples, kostimiranje, natjecanje u takmičarskim igrama i kvizovima znanja, društvene dječije igre i sl.).

Autori smo nekoliko predstava za djecu, sa tekstom, muzikom, scenografijom i kostimografijom, koje djeca takođe izvode na gore pomenutim radionicama, rođendanskim zabavama i sl.

Posjedujemo Kostimoteku, kolekciju od preko 600 maskembalskih kostima za djecu i odrasle.

AKTIVNOSTI

Tokom perioda od 2004. godine, Alexen kreativna radionica je realizovala veliki broj projekata i aktivnosti, samostalno i u saradnji s drugima.

Neki od značajnijih su:

Izvođenje dječije, interaktivne, autorske predstave za djecu štićenike Doma Bjelave, školu “Vladimir Nazor”, Udruženje “Radost života”(Media centar – za djecu sa posebnim potrebama), dječiji odjel  ortopedske klinike, Udruženje “Srce za djecu” koja boluju od raka; a takođe i  kreativne radionice za korisnike Udruženja “Duga”.

Realizovali smo i inkluzivni projekat (video rad, postavljanje i izvođenje predstave) u saradnji sa Udruženjem “Downsy”, s kojim smo učestvovali i na festivalu “Sarajevska zima”, 2007. godine. I 2010. godine smo uzeli učešće na “Sarajevskoj zimi” sa  predstavom  za djecu “Sirenin san”.

Tokom proteklih  godina realizovali smo i veliki broj edukativno-iskustvenih radionica zabavnog karaktera za djecu, gdje su djeca uzrasta od 2 do 12 godina imala priliku da se druže i socijalizuju kroz različite aktivnosti  (gluma, likovne tehnike, kvizovi znanja i td.).

Alexen kreativna radionica se već dugi niz godina aktivno druži sa mališanima kroz veliki broj rođendanskih, novogodišnjih i drugih zabava, kreativnih radionica i predstava. Posebno zadovoljstvo i ponos nam predstavlja činjenica da djeca nisu samo posmatrači, već i aktivno učestvuju u osmišljavanju i izvođenju dječijih predstava, kao i kreiranju svojih proslava. Sretni smo što smo dio njihovog odrastanja kroz nezaboravne trenutke naših druženja, i što su nas prepoznali kao mjesto na kojem mogu u potpunosti izraziti svoju maštu, kreativnost i razigranost.

Posebno smo ponosni na izraze zadovoljstva i lijepe utiske koje su mnogi ponijeli iz Alexena, a neke od njih dijelimo ovdje sa vama.

“U moru, kako ih ja zovem, „skakajućih“ igraonica za djecu, isplivala je igraona Alexen. Ne želim pričati koliko me izluđuju „sprave za mučenje“ roditelja, dok posmatram djecu kako se prevrću, skaču, guraju, znoje… Niti želim isticati (ne)pedagoški smisao takvih i sličnih igraonica. Ono što želim je, zapravo, pokušati objasniti, ili ako hoćete, dati svoj glas razvoju i unapređenju igraonica, kao što je Alexen.
Igraonica Alexen, pomno je osmišljen odgojno-obrazovni kutak za djecu. Obiluje zabavnim, kreativnim, nadasve domišljatim sadržajima, prilagođenim svakom djetetu. Radionice koje se osmišljavaju u igraonici Alexen zadovoljavaju razigranu maštu djece, a ujedno pronalaze apsolutnu opravdanost u pedagoškom smislu. Svaka igra kojom se animiraju djeca, ima svoje zadatke i ciljeve. Kostimiranje djece (na pr.), omogućava im potpuni užitak i zavirivanje u svijet bajki, koje se često bave nepostojećim i izmišljenim radnjama i likovima kao što su vile, vilenjaci, čarobnjaci, patuljci, vještice i sl. Vođene i usmjerene edukativne igre, kao što su igre za poticanje mašte, kreativnosti i stvaralačko rješavanje problema, sastavni su dio, uigranog tima, igraonice Alexen. Ukoliko se prisjetimo da je upravo igra prvo čovjekovo samostalno i stvaralačko iskustvo sa okolinom, možemo biti sretni da u našem gradu, postoji jedno malo, ali slatko, dječije carstvo – igraonica Alexen. Djeca se osjećaju nesputano i zaigrano, voljeno i jedinstveno. Također želim istaći da djeca, boraveći u igraonici Alexen, niti u jednom trenutku nisu prepuštena sama sebi. Igre za socijalno učenje, kretanje, opuštanje, igre kroz ples i pjesmu, naprosto pokreću cijelog čovjeka, sve njegove potencijale, tjelesne i psihičke. Time one potiču i razvoj djeteta u svim područjima.
Igraonicu Alexen toplo preporučujem svim roditeljima, pa i onima koji to nisu. Uz želju da prepoznaju istinsku volju i ljubav srdačnih voditeljica, Aleksandre i Ksenije, da našim mališanima ponudi paletu raznovrsnih igara i aktivnosti, koje za cilj imaju razvoj djeteta kao cjelovite ličnosti (uključujući njegove afektivne, kognitivne i konativne aspekte).
Iskrene čestitke entuzijastima, voditeljima i kreativcima igraonice Alexen.
Sarajevo, 24.01.2012. Mr.Elma Selmanagić Lizde, pedagog

“Djeca suvremenog svijeta odrastaju koncentrirana na ono što očima mogu vidjeti na zaslonima kompjutora, mobitela i televizora, 3D tehonogija im omogućava da s lakoćom uđu u virtualni svijet, ali u tom svijetu spoznaje ostala čula – miris, okus, opip – ostaju negdje u pozadini, neiskorištena. Digitalne generacije znaju što je toplina, ali ne znaju kako pucketa vatra na ognjištu i kako miriše drvo za potpalu, jer toplinu doživljavaju preko centralnih grijanja u svojim domovima. Danas, kada je svijet preplavljen najrazličitijim čudima digitalne tehnologije i kada se odrasli ne snalaze najbolje u načinu na koji suvremene generacije spoznaju svijet, dobro je došla svaka aktivnost koja budi čula u njihovom zajedničkom funkcioniranju.
„Alexen“ je prostor u kojemu se čula bude u vođenoj aktivnosti zabave i igre kroz koju se uči.Tu je moguće osjetiti i miris i okus aktivnosti u kojoj se učestvuje.
Mnogi su roditelji djece osnovnoškolskog uzrasta iskusili atmosferu ovog prostora koji objedinjuje kvalitetu strukture i procesa u pedagoškom radu. „Alexen“ je mjesto okupljanja djece koja se međusobno poznaju i imaju potrebu neki poseban događaj, poput rođendana, obilježiti zajedno, ali i mjesto koje – neveliko a toplo – otvara prostore mašte. Prepuno najrazličitijih gotovih didaktičkih sredstava poput plastelina, boja, makaza i ljepila, ali i neoblikovanog materijala koji tek treba obrađivati, ovaj se prostor svojim aktivnostima približava pedagoškoj ideji prirodnog odgoja u kojemu dijete pipajući i propitujući materijal dolazi do nekog svog proizvoda koji postaje dijelom zajedničkog prostora.
„Alexen“ ima i elemente teatarskog prostora za susret onih koji se moraju nužno poznavati i gdje se pozornica i back-stage isprepliću: kostimi koji podjednako prezentuju i dobro i zlo u svijetu bajki i šminka koja od svakog djeteta može načiniti i ljupku princezu i oholog čarobnjaka, dostupni su djetetovom izboru, pa se u kontroliranim uvjetima može biti zločest i dobroćudan, moćan i romantičan, glasan i tih. Obuvajući cipele koje „idu“ uz neki kostim djeca pojačavaju svoju sposobnost uživljavanja u različite uloge, pa time i sposobnost empatisanja. Emotivni unos je potpun, a afektivni život djeteta dobija prostor za izraz.
„Alexen“ je poseban ne samo po posebnosti svojih voditeljica, Aleksandre i Ksenije, dviju kreativnih žena multiplih profesionalnih identiteta, već i po posebnim idejama o spajanju često društveno izoliranih grupa. Tako je „Alexen“ rijetka organizacija koja je napravila scenarij i pozorišnu predstavu u kojoj su učestvovala djeca sa smetnjama u razvoju skupa sa svojim vršnjacima koji pohađaju redovite škole i nisu suočeni sa ovim problemima u odrastanju. Time se u praksi propitalo koliko je moguće osmišljavati tekst i uloge na različitim nivoima teškoća za različite malene glumce, što je ideja bliska individualziaciji odgojnog rada u bilo kojem obrazovnom prostoru.
Roditelj koji odluči svoje dijete odvesti u posjetu ovoj organizaciji i prepustiti ga užitku maštanja uz voditeljice koje i same učestvuju u predstavi, zasigurno će i sebi i djetetu podariti par sati radosti. Mama sam sada već odrasle djevojčice koja je uz bajkoviti svijet „Alexena“ učila živjeti s drugima na novi, maštoviti način. Stoga toplo preporučujem organizaciju „Alexen“ kao prostor u kojem skupa sa djecom mogu uživati i odrasli.
Jednostavno, dobro ste došli i to osjećate od prvog ulaska u ovaj svijet mašte.
Srdačno, sa željom da „Alexen“ dugo i uspješno traje,
Dr. Sci. Mirjana Mavrak, profesorica pedagogije i psihologije
U Sarajevu, januara/siječnja, 2012.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>